Zamówienie-Koszyk
Dokończ - Edytuj - Anuluj

Sprawozdanie finansowe spółki komandytowej za 2021 r.

Katarzyna Trzpioła dr nauk ekon., adiunkt na Wydziale Zarządzania UW, Katedra Finansów i Rachunkowości

Nadanie spółkom komandytowym statusu podatnika CIT miało również określone skutki dla rachunkowości tych jednostek, w tym dla ich rocznych sprawozdań finansowych.

Rok 2021 był szczególny dla spółek komandytowych, gdyż uzyskały w nim status podatnika CIT, nie przestając być spółkami osobowymi. Wpłynęło to nie tylko na sposób i wysokość opodatkowania podatkiem dochodowym właścicieli spółki, lecz także na rozwiązania stosowane w rachunkowości. Dotyczy to w szczególności sporządzania sprawozdań finansowych (sf).

Spółki komandytowe mogły wybrać jedną z dwóch dat uzyskania statusu podatnika CIT – od 1.01.2021 lub od 1.05.2021 r. – w zależności od decyzji wspólników. W przypadku wyboru drugiej opcji pojawiła się możliwość wydłużenia roku obrotowego rozpoczętego w 2020 r. – do 30.04.2021 r. Rozmaitość rozwiązań powodowała, że wielu księgowych miało wątpliwości, jakie obowiązki sprawozdawcze na nich spoczywają.

Okresy objęte sprawozdaniami finansowymi

Z najprostszą sytuacją mamy do czynienia, jeśli wspólnicy spółki komandytowej nie podjęli decyzji o przesunięciu momentu stania się podatnikiem CIT i spółka ta od 1.01.2021 r. płaci od swoich dochodów podatek dochodowy od osób prawnych...

Spis treści artykułu
Spis treści: