Zamówienie-Koszyk
Dokończ - Edytuj - Anuluj

Droga Użytkowniczko, Drogi Użytkowniku, klikając AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU wyrazisz zgodę na to aby Rachunkowość Sp. z o.o. oraz Zaufani Partnerzy przetwarzali Twoje dane osobowe takie jak identyfikatory plików cookie, adresy IP, otwierane adresy url, dane geolokalizacyjne, informacje o urządzeniu z jakiego korzystasz. Informacje gromadzone będą w celu technicznego dostosowanie treści, badania zainteresowań tematami, dostosowania niektórych treści do lokalizacji z której jest odczytywana oraz wyświetlania reklam we własnym serwisie oraz w wykupionych przez nas przestrzeniach reklamowych w Internecie. Wyrażenie zgody jest dobrowolne.

Klikając w przycisk AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU wyrażasz zgodę na zapisanie i przechowywanie na Twoim urządzeniu plików cookie. W każdej chwili możesz skasować pliki cookie oraz ograniczyć możliwość zapisywania nowych za pomocą ustawień przeglądarki.

Wyrażając zgodę, pozwalasz nam na wyświetlanie spersonalizowanych treści m.in. indywidualne rabaty, informacje o wykupionych przez Ciebie usługach, pomiar reklam i treści.

AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU

Logowanie

email:

hasło:

 

 

Logowanie za pomocą emaila

Jeżeli nie pamiętasz hasła albo nie masz konta, to wyślemy na Twój email wiadomość weryfikującą. Po kliknięciu w link z emaila będziesz zalogowany na urządzeniu do chwili wylogowania.

email:

Klikając w poniższy link zgadzasz się na zapisanie podanych w formularzu danych i wykorzystywanie ich zgodnie z polityką przetwarzania danych dostępną w dokumencie ⇒Polityka przetwarzania danych osobowych (RODO)⇐

 

Logowanie do za pomocą emaila

Sprawdzanie danych....

Ujęcie kosztów niewykorzystanych miejsc w hotelu w czasie pandemii COVID-19

Nasz hotel w czasie pandemii koronawirusa był okresowo całkowicie zamknięty (lockdown) lub mógł świadczyć usługi noclegowe i gastronomiczne pod warunkiem niepełnego obłożenia.
W jaki sposób ująć koszty prowadzenia hotelu w tym okresie? Czy jako koszty sprzedaży usług hotelowych, czy też w całości jako pozostałe koszty operacyjne?
Rekomendacja Komitetu Standardów Rachunkowości „Sprawozdanie finansowe w czasie COVID-19” zaleca odniesienie kosztów niewykorzystanych zdolności produkcyjnych na pozostałe koszty operacyjne. Czy ana‑ logicznie powinniśmy postąpić z kosztami prowadzenia hotelu?

Wspomniana rekomendacja Komitetu Standardów Rachunkowości w części dotyczącej kwalifikacji kosztów niewykorzystanych zdolności produkcyjnych w czasie pandemii stanowi niejako uzupełnienie postanowień KSR 13 Koszt wytworzenia jako podstawa wyceny produktów. KSR 13 objaśnia regulację zawartą w art. 28 ust. 3 uor i dotyczy jednostek prowadzących działalność, w ramach której powstają̨ zapasy produktów: wyrobów gotowych zdatnych do obrotu (sprzedaży), półproduktów lub będących w toku produkcji. Definiuje również produkty jako wytworzone lub przetworzone przez przedsiębiorstwo bądź pozyskane od natury: wyroby gotowe zdatne do obrotu (sprzedaży), półprodukty lub produkty w toku. Produkty te wycenia się w koszcie wytworzenia, nie wyższym od cen ich sprzedaży netto na dzień bilansowy (art. 28 ust. 1 pkt 6 uor).

Wyświetlono 23% treści artykułu