Sprawozdanie finansowe za 2019 trzeba zatwierdzić najpóźniej z końcem września

Krzysztof Hałub

30.09.2020 minie ostateczny termin zatwierdzenia sprawozdań finansowych za ubiegły rok.

Dotyczy on jednostek, których rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym. W myśl art. 52 ust. 1 uor zatwierdzenie rocznego sprawozdania finansowego (sf) przez organ zatwierdzający (w spółkach kapitałowych jest to zgromadzenie wspólników albo walne zgromadzenie) powinno nastąpić nie później niż 6 mies. od dnia bilansowego (do końca czerwca, gdy rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym).

W związku z epidemią koronawirusa, MF rozporządzeniem z 31.03.2020 w sprawie określenia innych terminów wypełniania obowiązków w zakresie ewidencji oraz w zakresie sporządzenia, zatwierdzenia, udostępnienia i przekazania do właściwego rejestru, jednostki lub organu sprawozdań lub informacji (DzU poz. 570), w odniesieniu do rsf za 2019 przesunął ten termin o 3 mies. (dla jednostek podlegających nadzorowi finansowemu o 2 mies.).

Konsekwencją tego jest jednoczesne przesunięcie terminu złożenia sf w KRS bądź Szefowi KAS. W myśl art. 69 uor jednostki wpisane do rejestru przedsiębiorców KRS składają roczne sf w repozytorium dokumentów finansowych KRS w ciągu 15 dni od dnia jego zatwierdzenia. Termin złożenia sf za 2019 minie więc 15.10.2020. Wraz z sf (w elektronicznej, ustrukturyzowanej postaci) należy złożyć sprawozdanie z badania (jeżeli sf podlegało badaniu), odpis uchwały bądź postanowienia organu zatwierdzającego o zatwierdzeniu rocznego sf i podziale zysku lub pokryciu straty, a także sprawozdanie z działalności (jeśli jest ono sporządzane).

Z kolei art. 27 ust. 2 updop nakazuje podmiotom niewpisanym do rejestru przedsiębiorców KRS, obowiązanym do sporządzenia sf (np. spółkom z o.o. w organizacji), przekazanie sf (wraz ze sprawozdaniem z badania, a w przypadku spółek także z odpisem uchwały zatwierdzającej sf) Szefowi KAS w terminie 10 dni od daty jego zatwierdzenia. Termin przekazania sf za 2019 minie więc 10.10.2020.

Przypomnijmy, że termin złożenia sf Szefowi KAS przez prowadzących księgi rachunkowe przedsiębiorców (osoby fizyczne) będących podatnikami PIT nie jest uzależniony od zatwierdzenia sf. W myśl art. 45 ust. 5 updof upływa wraz z terminem na złożenie zeznania podatkowego. Niemniej w przypadku sf za 2019 został – w związku z epidemią – przedłużony do 31.07.2020 (zob. § 2 ww. rozporządzenia MF).