Konkurs na najlepszy raport roczny za 2019 r.

Instytut Rachunkowości i Podatków ogłosił wyniki tegorocznej XV edycji konkursu The Best Annual Report.

Konkurs, którego partnerem jest GPW w Warszawie S.A., promuje raporty roczne o największej wartości użytkowej dla akcjonariuszy i inwestorów. Biorą w nim udział spółki z rynku regulowanego, które sporządzają skonsolidowane sprawozdania finansowe według MSSF/MSR, oraz spółki z rynku alternatywnego, raportujące według uor lub MSSF/MSR.

Termin publikacji wielu raportów rocznych ocenianych w tegorocznej edycji konkursu zbiegł się z ogłoszeniem stanu epidemii. Zarówno ESMA, jak i KNF zwracały emitentom uwagę na konieczność zaraportowania wpływu COVID-19 na prowadzoną działalność. Skłoniło to członków Kapituły do położenia szczególnego nacisku na weryfikację wszystkich obligatoryjnych części raportu rocznego zgodnie z przyjętą przez inwestorów zasadą, że oceniamy przeszłość, ale kupujemy przyszłość.

Gala finałowa odbyła się 15.10.2020 r. w Sali Notowań budynku GPW w Warszawie. Poniżej przedstawiamy listę laureatów:

Nagrody główne w kategorii:

Przedsiębiorstwa: PGNiG S.A., PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., Grupa Azoty S.A.,

Banki i instytucje finansowe: Santander Bank Pol‑

ska S.A., BNP Paribas S.A., Alior Bank S.A.

Nagrody specjalne:

• The Best of The Best (dla najlepszego przedsiębiorstwa i banku, które trzy razy zdobyły I nagrodę główną): PKN Orlen S.A., TAURON Polska Energia S.A., KGHM Polska Miedź S.A., PKO Bank Polski S.A., mBank S.A., ING Bank Śląski S.A. oraz PZU S.A.,
  • najlepszy raport roczny on-line: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., PZU S.A.,
  • najlepszy raport zintegrowany: PKN Orlen S.A., PZU S.A.

Wyróżnienia:

• najlepsze sprawozdanie z działalności: PGNiG S.A., Santander Bank Polska S.A.,
  • najlepsze zastosowanie MSSF/MSR: PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., PEKAO S.A.,
  • wyróżnienie miesięcznika „Rachunkowość” za największy progres w poprawie jakości sprawozdania finansowego: GRUPA Ciech S.A.,
  • najlepsze oświadczenie o stosowaniu zasad Ładu Korporacyjnego: Grupa Azoty S.A., Budimex S.A., PKO BP S.A., mBank S.A.,
  • raport zintegrowany: TAURON Polska Energia S.A., JSW S.A., PGNiG S.A.

Nagrodę główną w konkursie dla grupy spółek notowanych na rynku NewConnect przyznano Photon Energy S.V., a wyróżnienia otrzymały:

• najlepsze sprawozdanie z działalności: LUG S.A.,
  • najlepsze sprawozdanie finansowe: BRAND24 S.A.

Wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym serdecznie gratulujemy.