Prawo do odliczenia VAT z faktury, na której nie podano pełnej nazwy spółki po przekształceniu
Czy taki brak formalny pozbawia spółkę prawa do odliczenia VAT?
W myśl art. 86 ust. 1 ustawy o VAT podatnik ma prawo do odliczenia podatku naliczonego w zakresie, w jakim nabyte towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych. Warunkiem jest istnienie związku między zakupem a działalnością opodatkowaną (o charakterze zarówno bezpośrednim, jak i pośrednim). Nie mogą jednocześnie wystąpić przesłanki negatywne, wskazane w art. 88, zawierającym zamknięty katalog sytuacji wyłączających odliczenie. Nie wymieniono tam błędów polegających na niepełnym oznaczeniu nazwy nabywcy.
Ten artykuł pochodzi z miesięcznika
Rachunkowość 11/2026
Prenumeratorzy miesięcznika „Rachunkowość” mają dostęp bezpłatnie.
