Odpłatne korzystanie przez pracownika z dodatkowego wyposażenia auta służbowego – skutki podatkowe
Czy na spółce ciąży obowiązek pobrania zaliczki na PIT z tytułu korzystania przez pracownika z dodatkowego wyposażenia pojazdu służbowego?
Skoro pracownicy ponoszą odpłatność za udostępnienie im dodatkowego wyposażenia samochodu, to nie powstaje u nich nieodpłatne świadczenie mogące stanowić przychód ze stosunku pracy w rozumieniu art. 12 ust. 1 w zw. z art. 11 ust. 1 updof. Aby wartość świadczenia uzyskanego od pracodawcy podlegała opodatkowaniu, po stronie pracownika musi się pojawić dochód, czyli korzyść majątkowa. Korzyść ta może wystąpić w dwóch postaciach:
Ten artykuł pochodzi z miesięcznika
Rachunkowość 11/2026
Prenumeratorzy miesięcznika „Rachunkowość” mają dostęp bezpłatnie.
