Nadpłata składek ZUS byłego zleceniobiorcy powstała po kontroli ZUS – jakie źródło przychodów
Czy spółka powinna wykazać tę nadpłatę w PIT-11 jako przychód z innych źródeł? Przychody z umowy zlecenia były kwalifikowane do źródła, o którym mowa w art. 13 pkt 8 lit. a updof.
W myśl przywołanego przepisu przychody z tytułu wykonywania usług na podstawie umowy zlecenia są uznawane za przychody z działalności wykonywanej osobiście (z wyjątkiem przychodów uzyskanych na podstawie umów zawieranych w ramach prowadzonej przez podatnika pozarolniczej działalności gospodarczej oraz przychodów, o których mowa w art. 13 pkt 9 updof, czyli tzw. kontraktów menedżerskich).
Ten artykuł pochodzi z miesięcznika
Rachunkowość 11/2026
Prenumeratorzy miesięcznika „Rachunkowość” mają dostęp bezpłatnie.
