Możliwość badania sprawozdań finansowych jednostek grupy kapitałowej, której skonsolidowane sprawozdanie za wcześniejszy okres sporządziła ta sama firma audytorska
Czy w takiej sytuacji mogę podpisać umowy na badanie sprawozdań finansowych za lata 2026 i 2027 zarówno jednostki dominującej, jak i jej podmiotów zależnych?
Żaden z podmiotów w grupie nie jest jednostką zainteresowania publicznego.
W opisanym przypadku należy odwołać się do uobr oraz do zasad etyki zawodowej biegłych rewidentów (o których mowa w art. 30 ust. 2 pkt 3 lit. c uobr; dalej: Kodeks etyki), pamiętając, że przy wykonywaniu czynności rewizji finansowej firmy audytorskie (FA) i biegli rewidenci są zobowiązani do przestrzegania postanowień Kodeksu etyki, chyba że przepisy krajowe (czyli głównie uobr) nakładają surowsze wymagania. Natomiast w sprawach nieuregulowanych w uobr stosuje się regulacje zawarte w Kodeksie etyki.
Ten artykuł pochodzi z miesięcznika
Rachunkowość 11/2026
Prenumeratorzy miesięcznika „Rachunkowość” mają dostęp bezpłatnie.
