Aport przedsiębiorstwa osoby fizycznej do spółki na estońskim CIT
Czy spółka otrzymująca taki aport zachowa prawo do ryczałtu?
Zgodnie z art. 28l ust. 1 pkt 4 lit. c updop podatnik ryczałtu traci prawo do tego opodatkowania z końcem roku poprzedzającego rok podatkowy, w którym dokona przejęcia innego podmiotu w drodze łączenia albo podziału podmiotów lub otrzymania wkładu niepieniężnego w postaci przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części (zcp) – chyba że podmiot przejmowany, dzielony lub wnoszący wkład niepieniężny:
- jest opodatkowany ryczałtem albo
- z dniem przejęcia lub wniesienia wkładu:
– zamknie księgi rachunkowe,
– sporządzi sprawozdanie finansowe (sf),
– dokona rozliczenia i ustaleń, o których jest mowa w art. 7aa, w zakresie transakcji pozostających w związku z przejmowanymi składnikami majątku.
Ten artykuł pochodzi z miesięcznika
Rachunkowość 11/2026
Prenumeratorzy miesięcznika „Rachunkowość” mają dostęp bezpłatnie.
