Wydatki na integrację zleceniobiorców – zmiana stanowiska fiskusa

Jeżeli w firmowej imprezie integracyjnej oprócz pracowników biorą udział osoby współpracujące na umowę zlecenia i samozatrudnione, to wydatki na jej organizację są kosztem podatkowym tylko w części przypadającej na pracowników.

W pozostałym zakresie stanowią wydatki na reprezentację. Tak wynika z interpretacji KIS z 9.01.2018 (0111-KDIB1-2.4010.411.2017.1.MS).

• IS – izba skarbowa
  • updop – ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych
  • KIS – Krajowa Informacja Skarbowa

KIS uznała tym samym, że o kwalifikacji wydatków na imprezę integracyjną decyduje forma zatrudnienia jej uczestników. To nowe podejście, bo wcześniej organy podatkowe zgadzały się na rozliczanie w kosztach podatkowych całości wydatków na takie spotkania – zarówno w części przypadającej na pracowników, jak i wykonawców cywilnoprawnych, uznając, że służą integracji całego zespołu, poprawie atmosfery pracy, wzajemnej komunikacji i zwiększają motywację do pracy.

Taki pogląd został wyrażony m.in. w interpretacjach: KIS z 1.09.2017 (0114-KDIP2-1.4010.127.2017.1), IS w Warszawie z 17.01.2017 (1462-IPPB5.4510.957.2016.2.BC) oraz IS w Katowicach z 11.01.2017 (2461-IBPB-1-3.4510.1050.2016.1.KB) i 30.06.2015 (IBPBI/2/4510-377/15/PC). W tej ostatniej czytamy: Niewątpliwie potencjalny wpływ na wysokość osiągniętych przychodów ma także udział w pikniku zleceniobiorców (kontrahentów) wnioskodawcy. Związanie ich ze spółką może przekładać się wprost na zaktywizowanie współpracy i, w efekcie, na lepsze wyniki gospodarcze.

W interpretacji z 9.01.2018 KIS uznała jednak, że wydatki na organizację imprez integracyjnych, w których uczestniczą osoby, z którymi wnioskodawca zawarł umowę zlecenia, jak i osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą pozostające ze spółką w stosunku cywilno-prawnym nie stanowią kosztów uzyskania przychodów. Zdaniem organu wydatki te powinny być uznane za koszty reprezentacji, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt 28 updop, ponieważ ich głównym celem jest tworzenie lub poprawa wizerunku firmy na zewnątrz poprzez kreowanie pozytywnych relacji podczas takich spotkań.