Roczne sprawozdanie finansowe i rozliczenia podatkowe spółdzielni mieszkaniowej

W książce omówiono zagadnienia zamknięcia roku i rozliczeń podatkowych spółdzielni mieszkaniowych za 2019 rok.

Ze względu na specyficzne cechy działalności spółdzielni, na którą składają się dwa odrębnie rozliczane obszary – eksploatacja i utrzymanie nieruchomości własnych i stanowiących mienie członków spółdzielni oraz działalność pozostała (w tym gospodarcza – ich sprawozdania finansowe różnią się od sporządzanych np. przez spółdzielnie pracy czy spółki prawa handlowego.

Odmienny jest też sposób ustalania dochodu podatkowego. Spółdzielnia mieszkaniowa oblicza dwa, a niekiedy nawet trzy niezależne od siebie dochody: z eksploatacji i utrzymania lokali mieszkalnych (wolny od CIT przy spełnieniu ustawowych warunków) oraz z pozostałej działalności i ew. z zysków kapitałowych (podlegające opodatkowaniu).

Z uwagi na specyfikę działalności spółdzielni mieszkaniowych pojawia się też wiele wątpliwości związanych z rozliczaniem VAT – stosowaniem zwolnień od opodatkowania i właściwych stawek podatku, korzystaniem z prawa do odliczenia.

Problemom tym poświęcona jest niniejsza publikacja. Uzupełnia ją wybór najnowszych interpretacji Krajowej Informacji Skarbowej, wyjaśniających konkretne problemy podatkowe spółdzielni.

W książce położono akcent na szczególne cechy sprawozdawczości i rozliczeń podatkowych spółdzielni mieszkaniowych, odrębne od innych jednostek. Prawidłowe sporządzenie rocznego sprawozdania finansowego i rozliczenie się z podatku wymaga jednak znajomości ogólnych zasad, przedstawionych w publikacji Zamknięcie roku 2019, komplementarnej do niniejszej książki.

Autorzy: Ewa Hrebin

Wydawnictwo: Rachunkowość

Rok wydania: 2019

Oprawa: miękka

Format: B5

Liczba stron: 88

ISBN: 978-83-63251-26-0

Cena: 69.00 zł (w tym 5% VAT)

Roczne sprawozdanie finansowe i rozliczenia podatkowe spółdzielni mieszkaniowej

Rabaty dla stałych czytelników

Nazwa Rabat Cena po rabacie
Prenumeratorzy miesięcznika „Rachunkowość” i subskrybenci dostępu on-line 30% 48,30
Prenumeratorzy miesięcznika „Rachunkowość i Podatki” 10% 55,20
Czytelnicy „Zamknięcia roku 2018” 30% 48,30

W celu skorzystania z rabatu prosimy o zalogowanie się. Sklep automatycznie obliczy cenę na podstawie wcześniejszych zakupów. Aktualne indywidualne ceny na książki objęte rabatami można znaleźć na stronie: Moje ustawienia (treść widoczna dla zalogowanych użytkowników).

Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania tel.: 22-826-56-21, email: redakcja@rachunkowosc.com.pl

Ceny w zestawach dla nowych czytelników *)

„Roczne sprawozdanie finansowe i rozliczenia podatkowe spółdzielni mieszkaniowej” + „Zamknięcie roku 2019” ⇒link⇐ 258,00
⇒ Zamów w naszym sklepie ⇐
„Roczne sprawozdanie finansowe i rozliczenia podatkowe spółdzielni mieszkaniowej” + Roczny dostęp do serwisu rachunkowosc.com.pl 359,00
⇒ Zamów w naszym sklepie ⇐
„Roczne sprawozdanie finansowe i rozliczenia podatkowe spółdzielni mieszkaniowej” + Prenumerata miesięcznika „Rachunkowość” rok 2020 645,00
⇒ Zamów w naszym sklepie ⇐

*) Jeżeli jesteś stałym (zalogowanym) czytelnikiem, Twój rabat na pewno nie będzie mniejszy.