Nieodpłatne otrzymanie żywności w księgach organizacji pozarządowej
Czy żywność, otrzymywaną przez nas nieodpłatnie w ramach tej umowy, powinniśmy ewidencjonować, a jeżeli tak, to w jaki sposób?
Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (dalej ustawa) nakłada na niektórych dużych sprzedawców żywności (sklepy wielkopowierzchniowe), w których udział żywności w przychodach wynosi co najmniej 50%, obowiązek zawarcia z wybraną organizacją pozarządową umowy na nieodpłatne przekazywanie jej żywności nienadającej się do sprzedaży z powodu wad, jej wyglądu lub wyglądu opakowania albo której okres przydatności do spożycia lub trwałości jest bliski zakończenia.
Nie każda organizacja pozarządowa może nieodpłatnie przyjmować żywność na podstawie przepisów ustawy. Warunkiem jest, aby statut takiej organizacji zawierał jeden z trzech celów działalności, wymienionych w art. 2 pkt 2 ustawy, tj.:
- pomoc społeczna, w tym pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób,
- wspieranie rodziny i systemu pieczy zastępczej,
- działalność charytatywna, polegająca w szczególności na przekazywaniu żywności osobom potrzebującym lub prowadzeniu zakładów żywienia zbiorowego dla potrzebujących.
Realizacja tych celów przez organizację ma pozwolić na przekazywanie potrzebującym osobom fizycznym żywności do konsumpcji.
Aby odpowiedzieć na pytanie, czy konieczne jest ewidencjowanie otrzymywanej nieodpłatnie żywności, trzeba przypomnieć, że w myśl art. 4 ust. 2 uor w księgach rachunkowych ujmuje się zdarzenia, w tym operacje gospodarcze, zgodnie z ich treścią ekonomiczną. Z kolei art. 28 ust. 2 uor zawiera zapis: Jeżeli nie jest możliwe ustalenie ceny nabycia składnika aktywów, a w szczególności przyjętego nieodpłatnie, w tym w drodze darowizny, jego wyceny dokonuje się według ceny sprzedaży takiego samego lub podobnego przedmiotu.
W literaturze przedmiotu za „operacje gospodarcze” uważa się świadomie dokonane zdarzenia (procesy), które:
- wywierają bezpośredni wpływ na zmiany stanu majątku, zobowiązań i/lub działalność jednostki,
- można wyrazić w pieniądzu,
- potwierdza dowód księgowy.
Otrzymanie darowizny rzeczowej w postaci żywności spełnia przesłanki operacji gospodarczej, gdyż bezpośrednio dotyczy działalności organizacji pozarządowej prowadzącej bank żywności, można ustalić wartość pieniężną darowizny, potwierdza ją dokument wystawiony przez darczyńcę, a także wpływa na wartość aktywów i przychodów organizacji. Dlatego darowizna żywności wymaga ujęcia w księgach rachunkowych darbiorcy. Organizacje, które nie ujawniły w księgach przyjętej darowizny, mogą być narażone na sankcje wobec nieujawnienia przychodów, kosztów i aktywów organizacji (art. 6, art. 46, art. 47 uor).
Otrzymaną jako darowiznę żywność ewidencjonuje się najczęściej na podstawie specyfikacji lub dokumentów magazynowych (WZ/PZ) bądź faktury wystawionej przez sklep wielkopowierzchniowy albo dokumentów magazynowych wystawionych przez organizację pozarządową. Dokumenty, które będą stanowić dowód księgowy, powinny zawierać dane przewidziane w art. 21 uor.
Wyświetlono 30% treści artykułu
Zaloguj się
Aby czytać dalej, jeśli masz wykupiony abonament
Możesz mieć dostęp do pełnej treści tego artykułu jeżeli:
masz abonament on-line
- miesiąc - 50,00
- kwartał - 120,00
- pół roku - 200,00
- rok - 290,00
jesteś prenumeratorem miesięcznika „Rachunkowość”
Pomoc
- telefon: 22 826 56 21
- email: ⇒ pren@rachunkowosc.com.pl